Τα νέα μας
21 Φεβρουαρίου 2013
Το φετινό καλοκαίρι σας παρουσιάζουμε μία ευχάριστη διατροφική έκπληξη. Το παγωμένο γιαούρτι. Αν και η μόδα αυτή ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, η στροφή των καταναλωτών σε πιο υγιεινά σνακ βοήθησε να εξαπλωθεί γρήγορα σε όλη την Ελλαδα. Το παγωμένο γιαούρτι της εταιρείας μας, παρασκευάζεται από γιαούρτι και γάλα χαμηλά σε λιπαρά.
16 Φεβρουαρίου 2012
Το παγωτό από γάλα και όχι απο σκόνη, προσφέρει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Εφοδιάζει τον οργανισμό με ενέργεια, χάρη στους υδατάνθρακες από τις γλυκαντικές ύλες που χρησιμοποιούνται και τη λακτόζη του γάλακτος. Περιέχει μεταλλικά στοιχεία, από τα οποία το σημαντικότερο είναι το ασβέστιο. Είναι καλή πηγή φωσφόρου και περιέχει μικρές ποσότητες σιδήρου και ψευδαργύρου. Μάλιστα, 1 μπολ (περίπου 200 ml) απλό παγωτό βανίλια δίνει τόσο ασβέστιο όσο 1 ποτήρι γάλα.
25 Ιανουαρίου 2012
Το παγωτό μηχανής είναι σίγουρα μία από τις απολαύσεις, που όλοι έχουμε συνδεδεμένες με τα παιδικά μας χρόνια. Το δροσερό παγωτό μηχανής με την κρεμώδη μαλακή υφή μέσα στο τραγανό χωνάκι, είναι η πλέον γλυκιά ανάμνηση. Μέσα στην μαγική “παγωτομηχανή”, το φρέσκο γάλα αναμειγνύεται με την πλούσια κρέμα γάλακτος και προσφέρει παγωτό, όπως θα έπρεπε να είναι. Πάρε το χωνάκι σου και γέμισέ το με βελούδινη βανίλια, πλούσια σοκολάτα ή μισό μισό.
Η πρώτη μηχανή
Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή για την ιστορία της κατασκευής της πρώτης μηχανής παγωτού, αυτή που την ανακάλυψε ήταν η Αμερικανίδα νοικοκυρά με το όνομα Νάνσι Τζόνσον. Σύμφωνα, με αυτή την εκδοχή το 1846 η Νάνσι Τζόνσον κατασκεύασε την πρώτη μηχανή παγωτού, την οποία μάλιστα παρουσίασε στους γείτονές της μη μπορώντας να συγκρατήσει τη χαρά της από την ανακάλυψη που έκανε. Ωστόσο, δεν σκέφτηκε πρώτα να κατοχυρώσει την πατέντα για την εφεύρεσή της κι έτσι ένας Ιάπωνας γείτονας έκλεψε την ιδέα της. Ο Ιάπωνας οικειοποιήθηκε την ανακάλυψη κερδίζοντας μάλιστα τα δικαιώματα κατοχύρωσης για την ανακάλυψη που «έκανε». Σημειώνεται πως ο Ιάπωνας ονόμασε τη μηχανή με το όνομα της κυρίας Τζόνσον.10 Δεκεμβρίου 2011
Το ποιός εφηύρε το χωνάκι δεν είναι σίγουρο, αλλά λέγεται ότι αυτό έγινε στο πανηγύρι του Σαιντ Λούις, το 1904. Εκεί, οι «παγωτατζήδες» συνεργάστηκαν με τους «πιτάδες», βάζοντας παγωτό μέσα σε τυλιγμένες πίτες, λόγω έλλειψης πιάτων. Μια άλλη θεωρία θέλει τον Ιταλό Μαρτσιόνι, που διέσχιζε τη Γουόλ Στριτ πουλώντας παγωτά με το καροτσάκι του, να χρησιμοποιεί πρώτος το χωνάκι, απογοητευμένος από τα πολλά σπασμένα και κλεμμένα ποτήρια που είχε καταγράψει ως τότε.
12 Οκτωβρίου 2011
Για την ιστορική προέλευση του παγωτού οι πληροφορίες και δημοσιεύσεις είναι αντικρουόμενες. Δεδομένου ότι το παγωτό είναι παγωμένο γαλακτοκομικό προϊόν, η κατασκευή του προϋποθέτει ψύξη, άρα χιόνι ή πάγο, δεδομένης της ανυπαρξίας τεχνολογικής μεθόδου ψύξεως στα παλιά χρόνια. Η πλέον επικρατούσα άποψη σήμερα είναι αυτή της πολλαπλής εφεύρεσης. Δηλαδή ότι το παγωτό εφευρέθηκε σε αρκετά μέρη του κόσμου όπου υπήρχε πρόσβαση σε χιόνι και πάγο. Έτσι η πλέον διαδεδομένη άποψη είναι της Κινεζικής προέλευσης από χιόνια των Ιμαλαίων και κρέμα ρυζάλευρου, γάλα και μέλι.
Άλλη άποψη αναφέρει ότι το παγωτό δημιουργήθηκε πριν 4000 χρόνια στην Μεσοποταμία, αλλά είναι άξιο απορία πώς η θερμή αυτή περιοχή διαθέτει χιόνι ή πάγο. Άλλη εκδοχή για την προέλευση του παγωτού είναι ότι δημιουργήθηκε τον 18ο αιώνα στην Μεγάλη Βρετανία και Αμερική. Πάντως μιά τεκμηριωμένη ιστορική πληροφορία είναι ότι ο Ιταλός μετανάστης στις ΗΠΑ Μαρτσιόνι παρουσίασε το πρώτο παγωτό χωνάκι στόν κόσμο με παραγωγή μέσω ξηρού πάγου.